Våre forfattere

GULDAL REC

Samisk plateselskap og bokforlag

 

Våre produkter,

klikk for å bestille »

 

 

Våre forfattere

 

 

Sara K. Hætta

Sara K. Hætta, også kjent som Jordmor-Sara, er født 06.03.1925 i Bredbuktnes i Kautokeino og er eldst av ti søsken. Snart 92 år gammel utgir hun nå sin tredje bok, Čuoldin / Samisk grindveving. Hun debuterte som forfatter i 2010, 85 år gammel, med boka Árbedieđut, muittut ja vásáhusat, og den andre boka Jortamovra-Sárá bargu - 42 jagi Sámis / Jordmor Saras arbeid – 42 år i Sameland kom ut i 2011.

 

Jordmor Sara er blitt belønnet med Kongens fortjenestemedalje for trofast tjeneste.

 

Om "Čuoldin / Samisk grindveving"

 

En samling av vevmønstre og en fagbok i samisk duodji (håndarbeid) der målet er å formidle tradisjonell kunnskap om veving og dokumentere en unik samling av ulike vevmønstre. Boka beskriver materialvalg, utstyr og arbeidsmetode fra start til ferdig produkt, og har boka rundt 1 100 forskjellige mønstre fra Kautokeino-området.

Forfatteren, Sara K. Hætta, er snart 92 år gammel, og har gjennom et langt liv tegnet opp og samlet mønstre og skrevet manus med tanke på å bevare denne verdifulle tradisjonskunnskapen for fremtiden.

Aldri før har så mange samiske vevmønstre blitt samlet i en og samme bok, og denne boka er derfor et uerstattelig bidrag i bevaringen av samisk tradisjonskunnskap innen veving. Tanken er at boka skal kunne brukes som en håndbok mens man vever, og passer for alle som er interessert i veving eller som ønsker å lære den tradisjonelle samiske måten å veve på.

 

 

 

Om Jortamovra-Sárá bargu - 42 jagi Sámis /

Jordmor Saras arbeid - 42 år i Sameland

Dette er en historisk skildring fra Sameland. Boka er skrevet både på samisk og norsk, og er en historisk og en språklig skatt for fremtiden, bestående av unike historier og spennende bilder fra Jordmor Saras liv og virke gjennom 42 år som jordmor i Norges største jordmordistrikt .

 

I boka får vi høre Jordmor Saras unike historier om hvordan det har vært å jobbe som jordmor i Norges største kommune, der legene ikke fantes på mange mils avstand. Hun har måtte ta seg til de fødende på vidda med hest og slede, sykkel, kjørerein, snowmobil, skuter, bil og fly. Hvordan var å komme til hus og gammer på vidda, å sitte på huk og ta imot barn på et reinskinn? Hun skilderer historier som da faren til det nyfødte barnet stoppet blodet til den fødende, da hun alene måtte reise med slede og rein med et dødfødt barn i en pappkasse framst i sleden, og da kjørereinen tok igjen snowmobilen og berget jordmorvesken på tur over vidda.

 

Hun tar oss også med på reisen da hun som ung samejente fra Kautokeino forbereder seg til å ta høyere utdanning i Oslo, der hun må reise med rein og slede til Sverige, og deretter med buss og tog til Oslo, og stå på togstasjonen med samevotter for å bli gjenkjent som eleven som skulle begynne på jordmorskolen. Hun tar oss med på jordmorskolen der hardt arbeid var det eneste som gjaldt for å klare seg. Dette er en ærlig, spennende og beskrivende skildring om pågangsmot og styrke hos en kvinne som trosset frykten for det ukjente i etterkrigstiden.

 

 

Omtale fra en leser:

Jeg (...) klarte ikke å legge den fra meg før jeg var ferdig med hele boka! Den var rett og slett så spennende at jeg bare måtte lese den ferdig. Jordmor Sara er en helt unik dame som virkelig må ha hatt begge bena godt plantet i jorda! En mer virkelighetsnær kvinne finnes knapt, og hun kan til tider ha blitt for tøff for enkelte, men slik er hennes natur og slik måtte den vel være for å klare seg hele arbeidslivet sitt mutters alene på finnmarksvidda med alle slags fødende, som ikke en gang hadde væært på en eneste kontroll før fødselen satte i gang! Hun visste aldri hva som ville møte henne når hun endelig ankom, enten med kjørerein, hest eller til fots. 

 

Boka anbefales på det varmeste, og den er skrevet på begge språk, slik at alle kan forstå historien.

 

Guldalrec, Kongleveien 19, 9510 Alta

tlf. +47 97773776, epost guldalrec@gmail.com

 

Guldalrec© 2016

 

Contact webmaster